Recepty z medoviny

medovina_ochutnavkaHořící medovina
  • 40 ml medoviny
  • 200 ml hruškového moštu
  • skořice
  • hřebíček
  • plátek pomeranče
  • cukrDo sklenice dáme 1-2 tyčinky skořice. Nalijeme horkou medovinu a dolejeme horkým džusem. Podle chuti dosladíme. Ozdobíme plátkem pomeranče, do kterého napícháme hřebíček a necháme chvíli vyluhovat.
Horký švestkový dezert s medovinou
  • 1 kilo švestek (mohou být i mražené)
  • Medovina
  • skořicová kůra nebo skořicový cukr
  • 1 mandarinka
  • vanilková zmrzlina
Příprava 1. Polovinu vypeckovaných rozpůlených švestek naskládejte na plech pěkně vedle sebe. 2. Švestky na plechu polijte 1-2dcl medoviny. 3. Přidejte skořici. Dva kousky, kamkoliv mezi švestky. Pokud používáte skořicový cukr nebo mletou skořici, švestky jemně posypte. 4. Mandarinka není nutností, avšak pokud ji máte, dodá jemnou citrusovou chuť a v dezertu určitě najde své místo. Vymačkejte mandarinkovou šťávu do švestek a zbytek ovoce nechte na plechu. 5. Vložte plech na 15-20 minut do trouby, dokud nebudou švestky změklé. Po 15 minutách by měla být na plechu červená švestková šťáva. Servírování Na talíř položte plátek zmrzliny, přidejte stejný objem horkých švestek (dvě až tři polévkové lžíce změklých švestek). Zalijte dezert švestkovou šťávou z plechu a ihned podávejte. Samozřejmě to můžete zapít ještě jedním douškem medoviny. Svařák z medoviny
  • 1 l červeného dobrého vína
  • 1 dcl medoviny na každý hrneček
  • 1 celou skořici
  • 1 vrchovatou lžičku hřebíčku
  • 4 kusy badyánu
  • plátky pomeranče na ozdobu
Do hrnce nalijte červené víno, přidejte koření a víno přiveďte k varu, hned ovšem stáhněte na minimum. Do hrnečku dejte medovinu a dejte hrneček ohřát na cca 30 vteřin v mikrovlnce. Pak přilijte horké svařené víno s kořením. Každý hrneček ozdobte na závěr kolečkem pomeranče.